​آرامش را در راحت ‌آباد تجربه نمایید

​همه چیز در زندگی با تصمیم شروع می‌شود. ما این بار تصمیم مان برای سفر باز هم به جایی زیباست که هوای دلمان عوض شود؛ هوای روح و دل که عوض شود دیگر استرسی برایمان نمی‌ماند .

​​​​​​​سفر هرچند کوتاه باشد استرس‌هایمان را می‌زداید و ذهن‌مان را تا مدتی تخلیه می‌کند. سفر آرامشی به ما می‌بخشد برای تصمیم‌های بزرگ‌تر.
این‌بار سفرمان را شروع می‌کنیم برای جاده‌ای که نزدیکمان است و دسترسی به آن راحت.

برای دیدن این روستای زیبا که هنوز جاهای بکر دارد با درهای چوبی و کلون‌دار باید از جاده فشم بگذریم و بعد از پشت‌سر گذاشتن این جاده زیبا که به سمت میگون می‌رود به خروجی راحت‌آباد می‌رسیم. روستایی که شاید نامش برازنده‌اش باشد؛ جایی راحت که سکوتش در این روزهای پرهیاهو و شلوغ برایمان لازم است.
​​​​​​​
پس راهمان را به سمت راحت‌آباد کج می‌کنیم و در پیچ‌هایش گم می‌شویم. جایی که امامزاده‌ای دارد برای اهالی‌اش که بسیار به آن معتقدند.
درختانی زیبا که وقتی به بالاترین نقطه‌اش می‌رسیم برایمان قدعلم می‌کنند؛ درختانی که خانه‌ها و ویلاهای رنگ و وارنگ را در آغوش کشیده‌اند تا به ما منظره‌ای هدیه کنند که در کارت‌پستال‌ها زیاد آن را دیده‌ایم.

بعد از پشت‌سر گذاشتن 20 دقیقه که کنجکاوی هر مسافری را برای ادامه راه برمی‌انگیزد، به دوراهی امامه و راحت‌آباد می‌رسیم.
​​​​​​​
ما اول راهمان را کج می‌کنیم که نظری به آنجا هم داشته باشیم و بعد به سمت راحت‌آباد می‌رویم. امامه هم زیبایی‌های خاص خودش را دارد؛ درهای قدیمی، درختانی کهن، ساکنانی که هنوز روستایی بودن خودشان را حفظ کرده‌اند، درختان میوه و سبدهایی که پر از همین میوه‌های فصل است و توسط ساکنان حمل می‌شود برای فروش.
​​​​​​​
از کوچه‌های تنگ و باریکش می‌گذریم و خانه‌های کاهگلی‌اش را می‌بینیم و در آخر، عکسی به یادگار با درختان و کوچه‌ها می‌اندازیم که یادمان نرود هنوز هم جاهایی به این زیبایی در نزدیکی‌مان هست و بعد به سمت راحت‌آباد می‌رویم.
​​​​​​​

در پیچ‌های راحت‌آباد صدای رودخانه به گوشمان می‌رسد؛ صدای آرام‌ بخشی که ما انسان‌ها هرگز از شنیدنش سیر نمی‌شویم. در وسط راه رستورانی هم برای گردشگران وجود دارد که بسیار به آب نزدیک است. تخت‌هایی که دارد، انگار روی آب شناور‌ است.

سایه‌سار درختان همراه رودخانه و صدای زیباش در کنار آن تخت‌ها، ما را می‌کشاند به سمت زلالی‌ آبی که باز هوای عکاسی را به سرمان می‌اندازد. حتی کمپینگ گردشگری هم در راحت‌آباد وجود دارد که زیرنظر میراث‌فرهنگی است.

راحت‌آباد با این که کوچک‌ است و نزدیک،‌ اما ساعاتی از روزمان را به خودش اختصاص می‌دهد. این سفر، هم کم هزینه است و هم دیدنی.
خوبی راه راحت‌آباد این است که به شما اجازه می‌دهد از فشم هم دیدن کنید، بعد به راحت‌آباد رفته و در ادامه راه در مسیر بازگشت سر از لواسان درآورید.

می‌دانم متعجب شده‌اید، اما همه جالبی این سفر در همین است که ما مسیر راحت آ‌باد را که ادامه ‌دادیم و وقتی روی بامش که کل راحت‌آباد را زیر پایمان داشت قرار گرفتیم و با دیدن این همه درخت و هوای پاک یکجا لذت بردیم، توانستیم همان راه را ادامه بدهیم و سر از لواسان در بیاوریم.

خب شاید خیلی‌ها دوست نداشته باشند راه آمده را برگردند و می‌خواهند مسیر جدید دیگری را ببینند، راحت‌آباد این امکان را به گردشگرانش داده است.

اگر هم می‌خواهید از راه لواسان به راحت‌آباد بروید باید از خروجی کندعلیا و سفلی وارد شوید و در ادامه راه به راحت‌آباد و بعد به فشم برسید. مسیر دوطرفه‌ای که هر دویش به روستای ‌زیبای راحت‌آباد ختم می‌شود.

حیف است آخر هفته را در خانه بمانید و این جای دیدنی را از دست بدهید. درختان، هوای پاک، منظره‌های بکر و زیبا، خانه‌هایی که هنوز بعضی‌هایشان سنتی هستند و درهای چوبی و قدیمی دارند همه و همه مانند هدایایی هستند که از این سفر درون‌شهری نصیب‌تان می‌شود. آرامش و آسایش بعد از سفر هم که جای خود دارد.

راحت‌آباد واقعا جایی است که شما راحتی و آسایش خیال را در آنجا می‌یابید.
​​​​​​​
با ما به راحت‌آباد بیایید؛ روستایی که دور نیست.​​​​​​​

لواسان و فشم که هردویشان خروجی‌هایی دارند که به راحت‌آباد ختم می‌شود خود دو جای دیدنی و گردشگری در اطراف تهران به شمار می‌روند که بعد از طی مسافتی 30 دقیقه‌ای از تهران ، دیدنشان برایتان میسر می‌شود.

درواقع برای دسترسی به راحت آباد هم میتوان از جاده فشم تردد کرد و هم میتوان از جاده لواسان به راحت آباد رسید .

اگر قصد ماندن در راحت‌آباد را دارید فضایی برای استراحت در کنار آب و جایی که بتوانید با خانواده خوش بگذرانید فراهم شده و در غیر این صورت می‌توانید از رستوران‌های بی‌شمار لواسان و فشم بهره‌مند شوید. راحت‌آباد از این مزیت برخوردار است که دسترسی به هر دوی این جاهای دیدنی را برای شما میسر می‌کند.

راحت‌آباد از روستاهای قدیمی لواسان به شمار می‌رود که با ویلاهای ساخته شده در آن به ما می‌فهماند تا چند سال دیگر به فضایی گردشگری تبدیل می‌شود.
​​​​​​​
پس تا راحت‌آباد هنوز کمی بکر است و فضای قدیمی خود را حفظ کرده به آنجا سفر کنید. مطمئن باشید از دیدن مناظر زیبای آن پشیمان نمی‌شوید.​​​​​​​

منطقه روستای راحت‌آباد از نظر مناطق تاریخی، و دارای پیشینه فرهنگی طولانی است. در منطقه راحت‌آباد حداقل ۷ محل باستانی و تاریخی شناسایی شده، و مورد مطالعه قرار گرفته‌اند و 5 اثـر از آنهـا کـه دارای اهمیت و ارزش تـاریخی ـ فرهنگی قطعی بوده‌اند، مستندسازی شده، و در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده‌اند. این آثار عبارت‌اند از: 

۱. حمام تاریخی روستای راحت‌آباد با قدمت دست‌کم اوایل قاجار، که به شماره ۳۸5‘۱۰ در مهر ماه سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.


حمام راحت‌آباد از جمله‌ آثار دوره صفویه و آوایل دوره قاجاریه است و در بخش لواسانات قرار دارد.
این حمام در استان تهران، شهرستان شمیرانات، بخش لواسانات و ضلع جنوب شرقی روستای راحت آباد ساخته شده است.
بنای حمام راحت آباد که امروزه بخش‌های از آن تخریب شده، در جهت شمالی – جنوبی ساخته شده است.
ورود از رختکن به گرمخانه از طریق دری صورت می‌گرفت که در میانه دیوار شمالی رختکن قرار داشت. خزینه حمام نیز در ضلع شمالی گرمخانه تعبیه شده بود.
ویژگی خاص این حمام قدیمی این است که در بدنه دیوار شرقی گرمخانه و خزینه، جوی آبی تعبیه شده بود تا آب گرم بوسیله آن از خزینه در پیرامون حمام گردانده و باعث گرمای بیشتر در گرمخانه شود.

 

۲. تپه باستانی سوزرگران متعلق به هزاره ۳ و ۲ ق‌م که تا اوایل دوره اسلامی مورد توجه و محل سکونت بوده، و به شماه ۳۸۷‘۱۰ در مهرماه سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. 

۳. تپه باستانی کلابد با قدمت هزاره ۲ و ۱ ق‌م و دوران تاریخی ماد ، هخامنشی ، پارت و ساسانی که به شماره ۳۸۷‘۱۰ در مهر ماه ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. 

۴. تپه مَرغی با قدمت دوران تاریخی (ماد، هخامنشی، پارت و ساسانی) و اوایل دوره اسلامی که به شماره ۳۸۸‘۱۰ در مهرماه ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. 

مناطق گردشگری و تاریخی و آثار باستانی راحت آباد 

مصالح این بنا سنگ لاشه و ملات گچ بوده و بدنه داخلی آن با ملات گل آهک اندود شده است.
حمام راحت آباد در سال 1382 توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با شماره 10385 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.​​​​​​​

روستای راحت‌آباد از روستاهای تاریخی منطقه لواسان به شمار می‌رود و قطعاً پس از متروک شدن تپه‌های باستانی و تاریخی ذکرشده مانند تپه باستانی سوزرگران، تپه باستانی کلابد و تپه‌مرغی ، مورد سکونت اهالی منطقه در دوران اسلامی قرارگرفته است. در سطح روستای راحت‌آباد به خصوص در نقاطی که بنا بر ضرورت حفاری و خاک‌برداری یا گودبرداری می‌شود، شواهد و مواد تاریخی ـ فرهنگی نظیر بقایای معماری، اجاق، تنور، خاکستر و قطعات سفال به فراوانی مشاهده می‌شود، اما خاستگاه اصلی آنها دقیقاً مشخص نیست. ​​​​​​​

بافت قدیم روستا و بناهای مسکونی و عمومی آن نظیر مسجد و حسینیه که ارزش تاریخی داشته‌اند، در دوره‌های نخستِ پس از انقلاب تخریب، و نوسازی شده‌اند. امروزه نیز بنا بر سیاست مسئولان منطقه نظیر بنیاد مسکن، تلاش می‌شود تا به علت رانشی بودن زمینهای سمت جنوب روستا، خانه‌های جدیدالاحداث به سمت شمال روستا منتقل گردند و روستا جابه‌جا شود؛ به همین سبب روستای راحت‌آباد پیوسته در جهت شمال گسترش می‌یابد​​​​​​​​​​​​​​

5. قلعه مازیار به دست مازیار بنا گردیده ،  امیران قصران به حدود 581 هجری قمری در این قلعه مقیم بوده اند و بر اساس سفال های بدست آمده قدمت این قلعه به دوره سلجوقی و بعد از آن بر میگردد.


قلعه مازیار با قدمتی که به دوره زیاریان بازمی‌گردد، از جاهای دیدنی استان تهران در شهرستان شمیرانات، بخش لواسانات، روستای امامه است و در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۳۹۷۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. در این قلعه بقایای اتاق‌ها، برج و بارو، حصار دفاعی، غار، قنات یا آب انبار، ارگ و حاکم‌نشین دیده می‌شود.​​​​​​​

در کتاب‌های تاریخی آمده که پیشینه تاریخی این قلعه مربوط به قرن سوم هجری (حدود ۱۱۰۰ سال پیش) هست و متعلق به یک حکمران محلی به اسم مازیار بوده است. بعضی هم شباهت این قلعه را به قلعه‌های حسن صباح دانسته که مستحکم بودن و صعب العبور بودن آن را بهترین دلیل می‌دانند. حسن صباح (از سلسله اسماعیلیان) دژهای خود را در یک مکان مرتفع و صعب العبور می‌ساخته تا از گزند دشمنان در امان بماند. نوع معماری آن هم با سنگ و ساروج است. امروزه کوهنوردان و علاقه‌مندان به طبیعت از این بنا در هنگام پیاده‌روی دیدن می‌کنند.
در زمان قاجار بعضی از پادشاهان وقت برای تفریح و شکار به امامه رفته و مدتی را آنجا اتراق می‌کردند. 

آب آشامیدنی اهالی روستای راحت‌آباد از «چشمۀ کش‌ویشه» در ناحیۀ زرده‌بند، در سمت شمال شرقی روستا، تأمین می‌شود. جمعیت روستای راحت‌آباد در تابستان نزدیک به 1500 نفر ، و جمعیت ثابت ۳۸۴  نفر است.

نام خانوادگی مردم این روستا به ترتیبِ بومی بودن و فراوانی شمار آنها سلیمانی، قائمی، رضایی، فتح‌اللٰهی، نمکی، طالبی و رستمی است. 
​​​​​​​
در گذشته، کار اصلی مردم روستای راحت‌آباد کشاورزی و دامداری بود، اما به‌رغم رونق بسیار خوب کسب و کارشان، امروزه بدین کار کمتر می‌پردازند.​​​​​​​


تپه گردی و آفرود روی تپه های گوناگون و پر تعداد و همچنین برف زمستانی بی مثال راحت آباد و چهره هزار رنگ پاییز راحت آباد و همچنین هوای بی نظیر در هر چهار فصل از جاذبه های تفریحی این روستاست که هرکدام قابلیت بحث و بررسی مفصلی دارد .

در تابستان و بهار ورود گردشگران و علاقه مندان به کوهنوردی و آفرود بازی و در زمستان جشنواره های ادم برفی و در پاییز جشنواره های بادبادک ها فوق العاده جذاب و بی مثال است .

کوچه باغ  های راحت آباد نیز  جذابیت های بالایی را برای عاشقان طبیعت گردی مهیا می سازد...

راحت آباد بام لواسان است با بیشترین ارتفاع در سطح لواسانات ، جایی که پنکه و کولر و لوازم سرمایش بی معناست و هوای پاک راحت آباد که سرشار از اکسیژن است یه زندگی دلچسب را دور از هیاهوی شهری فراهم می سازد .​​​​​​​

محصولات باغی راحت آباد 

1. سیب :  یکی از دلایلی که موجب گردید کشاورزان اقدام به کاشتن درخت سیب (ابتدا سیب شمیرانی و در ادامه سیب لبنانی ) نمایند ماندگاری طولانی مدت آن بعد از چیدن و انبار کردن حتی تا بعد از فروردین ماه سال بعد بوده است چراکه باتوجه به افزایش تقاضا در شب عید محصولات خود را (سیب شمیرانی) بصورت سنتی در خاک مخصوصی که  از کوه های و تپه های اطراف راحت آباد استحصال میکردند به صورت طبقه ای در بین خاک قرار داده و آن را حتی بعد از ایام عید نیز نگهداری میکردند با این روش فرصت فروش در بازار مناسب را از دست نداده و هرموقع اراده میکردند از اوایل پاییز تا اول سال بعد متناسب با نیاز بازار و افزایش قیمت میتوانستند محصول خود را با قیمت بالا به فروش برسانند.
​​​​​​​
سال ها بعد یعنی حدود 35سال قبل تاکنون به تدریج با شناخته شدن سیب لبنانی نوع شمیرانی اقبال خود را از دست داد و به علت عدم استقبال خریداران ، کشاورزان به کاشتن سیب لبنانی سفید و قرمز رو آورده تا بتوانند متناسب با نیاز بازار ، محصول تولید نمایند.​​​​​​​

2. گیلاس :  در حال حاضر چند نوع گیلاس در منطقه تولید میگردد :

​​​​​​​
- تکدانه : که رنگ آن جگری مایل به سیاه است و بیشترین محصول فعلی می باشد( حدود 80درصد ). این نوع گیلاس به جز در راحت آباد و منطقه لواسان در کمتر جایی با این کیفیت وجود دارد با توجه به مرغوبیت این محصول تمامی کشاورزان نهال های این نوع گیلاس را پرورش می دهند و سعی می نمایند آن را جایگزین گونه های پست نمایند اندازه آن از سایر گونه ها بزرگتر و تردی بیشتری دارد ،این میوه در بازار هدف نیز با قیمت بالایی در کوتاه ترین زمان بفروش می رسد به نحوی که خریدارن در زمان برداشت برای خرید آن در منطقه راحت آباد به رقابت می پردازند در سالهای جاری در زمان برداشت روزانه چند صد تن از این گیلاس از منطقه راحت آباد روانه بازار می گردد. درخت این گونه تا ارتفاع 20 متری هم رشد کرده و طرز قرار گرفتن شاخه های آن بصورت عمودی در امتداد تنه اصلی می باشد.

- مشهدی : که رنگ آن هم جگری مایل به مشکی و هم نوع صورتی آن وجود دارد این نوع گیلاس دارای اندازه ها متفاوتی و نسبت به نوع تکدانه از اندازه کوچکتری برخوردار است و مزه آن نیز شیرین تر می باشد ، درحال حاضر این نوع درخت به علت عدم کیفیت مناسب نسبت به نوع تکدانه در حال کاهش بوده و کشاورزان رغبتی به کاشتن آن ندارند ، نوع قرار گرفتن شاخه های درخت به طرف پایین و لمس می باشد و برای کسی که بخواهد فرق آن را با درخت گیلاس تکدانه بداند یکی از اصلی ترین مشصه ها است ، در بازار هدف هم مشتری کمتری دارد و قیمت آن حدود یک سوم قیمت تکدانه است . در مورد نوع صورتی آن با توجه به نداشتن خریدار و مزه بسیار شیرین و درشت نبودن در بعضی از باغ ها یک یا دو عدد از آن موجود است این درخت می تواندتاثیر خوبی در زمان گرده افشانی نسبت به سایر درختان داشته باشد ، مصرف آن بیشتر توسط مالکین و سلیقه ای و کاربرد آن علاوه بر خوردن درتهیه مربا هم کاربرد دارد.

- پرتوایی این نوع گیلاس هم بیشتر نمونه صورتی دارد بسیار خوشمزه است ولی باز هم به علت عدم استقبال بازار شرایط گیلاس صورتی را دارد.

- کلاغی (پیش رس) این نوع گیلاس از نوع  صورتی است و زمان آماده شدن آن حدود یک ماه زودتر نسبت به سایر انواع گیلاس است در حال حاضر بسیار کم است که به علت نداشتن جایگاه خاص اصلا کاشته نمی شود چون هم اندازه ریز تری دارد و هم به علت شیرینی و زود رس بود مورد تهاجم پرنده ها واقع شده و چیزی نصیب مالک باغ نمی شود به همین علت به آن کلاغی هم می گویند.

3. گلابی : این محصول انواع مختلفی دارد : گلابی ترش ، گلابی نطنزی ، شاه میوه
در حال حاضراز این نوع درختان میوه تعداد محدودی در باغات وجود دارد و به جز تعداد بسیار کمی غالبا باغداران از آن برای مصرف شخصی خود استفاده می کنند .


4. گردو : تقریبا درحاشیه  60 درصد باغها یک ، دو یا چند درخت گردو خودنمایی می کند که به جز چند باغداری که تعداد بیشتری درخت دارند و مقداری از آن را برای فروش عرضه میکنند اکثرا برای مصرف خود از آن بهره مند می گردند گردوها از نوع پوست کاغذی ، پوست سوزنی و بیشتر آنها روغن دار و با مغز سفید است.


5. آلبالو : در منطقه راحت آباد باغی که تماما آلبالو باشد وجود ندارد و درختان آلبالو اکثرا در حاشیه باغها قرار دارند و عموما به جز موارد اندکی برای فروش عرضه نمی گردد و بیشتر برای مصرف شخصی باغداران استفاده می گردد.


6. آلوچه ، گوجه سبز ، زرد آلو ، سیب بهاره ، به ، فندق ، ازگیل نیز از جمله میوه هایی است که کم و بیش در باغات راحت آباد متناسب باسلیقه صاحب باغ قابلیت رشد و تولید را دارد.​​​​​​​